Je tuinhuis schilderen doe je zo!


Een tuinhuis, blokhut of schuur schilderen is altijd een goed idee. Je kunt dit doen voor een nieuwe, mooiere uitstraling en voor betere bescherming. Met betere bescherming gaat je tuinhuis langer mee. Je kunt je tuinhuis verven of beitsen. Er zitten een aantal verschillen tussen deze twee methoden. Ik ben als verfvakman even opzoek gegaan naar de beste tips die ik je kan geven. Zo kun je als zelfklusser voor het beste resultaat gaan! Laten we eens gaan kijken samen.  

Verf of beits: wat is het verschil?  

Voordat je begint met schilderen, is het goed om te weten of je kiest voor verf of beits. Het beste resultaat haal je met het juiste product. Wat ook belangrijk is, is bescherming tegen weersomstandigheden. Zo kun je lange tijd genieten van een mooi tuinhuisje en hoef je je niet druk te maken of deze beschadigt raakt na een heftige stormbui. Wat is beter?  

Verf  

Vind je het hout niet mooi van je tuinhuis of vind je het uiterlijk van een mooie kleur verf beter passen in je tuin? Dan kun je beter kiezen voor verf. Verf is dekkend, waardoor je het karakter van het hout er niet doorheen ziet. Vergeet niet dat je ook grondverf moet gebruiken voordat je aan de slag gaat met verf. Met grondverf bescherm je het hout tegen verwering. Je kunt verwering niet tegengaan met alleen verf. Wanneer je aan de slag gaat met verf, heb je het volgende nodig: 

Beits  

Beits zorgt voor de beste bescherming van het hout van je tuinhuis. Je kunt kiezen uit transparante en dekkende kleuren. Zo weet je zeker dat jouw kleur er altijd bij zit. Vind je het mooi als het hout van je tuinhuis goed zichtbaar is? Dan kun je beter kiezen voor beits. Met beits zie je het karakter van het hout er goed doorheen. Ook heb je voor beits geen grondverf nodig, het trekt in de houtvezels waardoor het hout goed wordt beschermd tegen verwering. Wanneer je aan de slag gaat met beits heb je het volgende nodig: 

Tuinhuis schilderen stappenplan  

Je weet nu waar je voorkeur naar uitgaat. Laten we kijken naar het stappenplan wanneer je buiten gaat schilderen. Een goed begin is het halve werk. De juiste voorbereiding is hierbij ontzettend belangrijk. Je bespaart een hoop tijd en je hebt niet te maken met onverwachte problemen. Met de juiste planning kun je genieten van een middag schilderen en een nieuwe uitstraling in je tuin. Hoe ziet dit schilder stappenplan eruit? 

De voorbereiding 

Voordat je begint met schilderen, is het belangrijk om de staat van het tuinhuis te bekijken. Is het tuinhuis eerder geschilderd? Dan dien je als eerste stap oude verf te verwijderen. Dit kun je doen met een verfkrabber, grof schuurpapier en eventueel een verfbrander. Dat laatste heb je nodig wanneer je van verf naar beits overstapt. Anders kunnen er verfresten overblijven die zichtbaar zullen zijn door het beits heen.  

De ruimte afplakken  

Vergeet niet om de ruimte waar je gaat schilderen goed af te plakken. Leg een zeil op de grond, zodat je na het schilderen snel en makkelijk kunt opruimen. Vergeet ook niet plekken, zoals de ramen en de deurklink af te plakken.  

Beschadigingen repareren  

Na het verwijderen van oud verf of beits, kun je kijken naar eventuele beschadigingen. Kom je houtrot tegen of zit er een stuk hout los? Dan kun je aan de slag met houtrotstop of houtvuller. Daarna kun je alles nog een keer licht schuren en kunnen we gaan schilderen!  

Je tuinhuis schilderen  

Ga je verven? Dan is het nu tijd om grondverf of een primer aan te brengen. Na het grondverven of primen trek je direct de afplaktape weg, zodat je geen grondverf mee trekt. Dit is vaak wel het geval wanneer je dit doet nadat de grondverf opgedroogd is. Na een dag drogen kun je de toplaag, oftewel de verf, aanbrengen met een verfkwast. Vergeet niet om altijd eerst de grondverf met fijn schuurpapier licht te schuren.  

Ga je aan de slag met beits? Dan kun je direct beginnen. Je begint met schilderen altijd bij het hoogste punt van het tuinhuisje en je werkt naar beneden. Met een normale verfkwast kun je de moeilijke hoeken verven. Zo kun je met een verfroller grote oppervlaktes schilderen. Na het aanbrengen van de eerste laag, laat je deze ongeveer 12 uur drogen. Je kunt daarna aan de slag met de tweede verflaag. 

Tips van de verfvakman  

Je weet nu hoe je je tuinhuis kunt schilderen. Om je te verzekeren dat je het beste resultaat behaalt, heb ik wat tips op een rij gezet:  

Liever te veel dan te weinig 

Je kunt beter te veel verf of beits aanschaffen dan te weinig. Het is ontzettend vervelend als je er tijdens het schilderen achter komt dat je te weinig product over hebt. Je kunt op onze potten altijd zien hoeveel m2 je kunt verven of beitsen. Heb je iets te veel gekocht? Dan kun je deze binnen een bepaalde tijd ongeopend retourneren bij mij.  

Gebruik het juiste materiaal  

Niets is vervelender dan opnieuw moeten schilderen, omdat het de eerste keer niet goed is gegaan. Het is belangrijk dat je altijd het juiste materiaal in huis hebt. Hiermee bedoel ik de juiste verfkwasten, verfkrabbers, afplakmateriaal, verfbakjes en meer. Wanneer je niet de juiste materialen gebruikt, is de kans groter dat je op korte termijn weer zult moeten schilderen. Ook behaal je hiermee niet het mooiste resultaat en wordt je tuinhuis niet goed beschermt.  

Weet wanneer je gaat schilderen 

Wanneer je buiten een schilderklus hebt, dien je altijd rekening te houden met het weer. Ik weet inmiddels wanneer je het beste je tuinhuis kunt schilderen, zonder last te hebben van onverwachte weerswisselingen. Hier hebben we in Nederland ook vaak mee te maken. Zo is het niet handig om een schilderklus in te plannen tijdens een hittegolf en in de volle zon. Ook wanneer het te koud is, zal het schilderwerk niet mooi uitpakken. De beste temperatuur is rond de 15 graden maximaal overdag. Deze temperatuur komt veel voor in voorjaar en het najaar.

Bekijk ook onze andere instructie blogs online!